keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Läsnätyö tuo joustoja ja innostaa


Valvooko pomosi sinua perinteisenä työnjohtajana – vai oletko jo itse oman työsi herra? Saatko energiaa työyhteisöstäsi vai saako inspiraatiota etsiä ihan muualta?



Läsnätyössä minulla on vapaus järjestää itse omaa työtäni uudella vapaudella – ajasta ja paikasta riippumattomammin. Parhaita joustoja minulle ovat nämä: voin lähteä huoletta kolmen jälkeen toimistolta ja jatkaa työpäivääni illalla yhdeksän jälkeen tai voin toisinaan tehdä aamulla pari tuntia tehokasta työtä kotoa käsin ja ajaa sen jälkeen ruuhkatta toimistolle. Joustavuus on ollut tärkeä avain työtyytyväisyyden kasvuun. Nyt voin itse valita entistä yksilöllisemmin työnteon tapani. Joskus en edes hyödynnä joustoja, vaan pelkkä tietoisuus siitä, että halutessani voin niitä käyttää, on tärkeää.


Myös Microsoftin toimistolla, jota nimitämme Kohtaamispaikaksi, teemme läsnätyötä. Minulla on käytettävissäni lukuisia työpisteitä, mutta ei yhtään yksin minulle kuuluvaa. Aloitan jokaisen päiväni Kohtaamispaikalla tyhjältä pöydältä. Olen onnellinen siitä, että vanhasta työn maailmastamme tutut, tekemättömien töiden paperipinot eivät täytä näkökenttääni eivätkä mieltäni. Mieli on avoin jokaiselle uudelle päivälle ihan uudella tavalla.


Meillä on vetovoimainen Kohtaamispaikka. Ihminen on lopulta kuitenkin sosiaalinen laumaeläin. Vaikka töitä voisi tehdä kotoa käsin paljonkin, yhteisö vetää puoleensa. Vaikka alussa moni meistä ajatteli tarvitsevansa useinkin häiriötöntä kirjastotilaa, sen käyttöaste on yksi pienimpiä. Kirjastolla on kuitenkin kiistaton olemassaolon oikeutus ja useimmat käyttävät sitä joskus keskittymistä vaativaan työhön. Rantafiiliksessä soi aina xBox-musiikki. Hakeudun sinne, kun haluan kokea aurinkoista ja rentoa työnteon tunnelmaa. Kahvilaan tai torialueelle päädyn silloin, kun haluan hoitaa juoksevia asioita ja napata vauhdista kiinni kollegoja nopeiden asioiden selvittämiseen. 


Toimistotilamme on järjestetty satunnaisia kohtaamisia edistäviksi ja siten myös ns. arjen innovaatioita edistäviksi. Kun yhteisö on läsnä toisilleen, pystymme linkittämään uusia näkökulmia uusien ihmisten kautta tekemisiimme. Kun kaikki ei tapahdu jokapäiväisten rutiinien kautta, voimme löytää jotain yllätyksellistäkin. Tässä on myös avain inspiraatioon ja energiaan. Olen huomannut, että vireystilani pysyy paremmin yllä, kun saan virikkeitä ympärillä olevista ihmisistä. Vaihdan myös maisemaa useamman kerran päivässä, joskus istumaan ja joskus seisomaan. Vaihtelu on fysioterapeutin mukaan parasta ergonomiaa.

 
Olemme yhteisö myös teknologian välityksellä. Kokouksemme ovat tasavertaisesti osallistuttavissa myös uuden teknologian avulla. Aina ei tarvitse olla fyysisesti läsnä. Toisaalta kalenterini on jaettu kaikille, samoin tärkeimmät dokumenttini, mikä tekee työstämme aiempaa läpinäkyvämpää.

 
Selkeät tavoitteet ohjaavat työtäni. Ne ovat raamit ja peruskallio, joiden mukaan työ jäsentyy ja rytmittyy. Meillä jokaisella on omaa työtä ja sen tuloksia kuvaavat mittarit, jotka linkittyvät myös monen muun tavoitteisiin ja joiden etenemistä seurataan kuukausittain esimiehen kanssa.

 
Ennen tauot irrottivat työstä ja vapaa-aika alkoi ehkä viiden jälkeen. Ne olivat elämää - ja työ oli työtä. Jollekin se sopii vieläkin ja se on meilläkin mahdollista. Itselleni sopii hyvin se, että työ ja elämä rytmittymät uudella tavalla. Mielestäni ei riitä, että elämä alkaa vasta töiden jälkeen, vaan työssäkin on tärkeää olla elämää eli läsnäoloa ja iloa, siten jaksaa paremmin. Tämä on yksi elämän tärkeitä valintoja, joita voin tehdä joka päivä. Miten paljon iloa sinun työhösi mahtuu?


 
 
 
 
 
 
 
 
Kirjoittaja Tytti Bergman on Microsoftin henkilöstön kehittämisestä vastaava johtaja, joka puhui Vaikuttajaverkosto WoMan ry:n Studia Generalia -illassa 28.5.2013.